2011. március 24., csütörtök

Transzferár dokumentáció / nyilvántartás

Mi az a transzferár?


Általános esetben a gazdasági tranzakciók árát a piac alakítja ki, ezáltal a független felek között létrejön a piaci ár, mely mindig változó.

Vannak azonban olyan ügyletek, amelynek a szereplői egymástól nem függetlenek. Ilyen esetben előfordulhat, hogy egymás között nem a piaci árat alkalmazzák, hanem annál magasabb vagy alacsonyabb értéken kereskednek egymással. ezt nevezzük elszámolói árnak vagy transzferárnak.

Kik a nem független vállalkozások? Olyanok elsősorban, amelyek egymásban tulajdoni részesedéssel rendelkeznek. Nézzünk erre néhány példát:
  •     két vagy több cégben ugyanaz a tulajdonos személye vagy ugyanaz a tulajdonosi kör
  •     egyik vállalkozásban a másik vállalkozás többségi tulajdonnal rendelkezik
  •     a belföldi társaságnak külföldi anyavállalata van
  •     egy külföldi cég magyarországi fióktelepe
A megfelelő tulajdonosi arány esetén ezeket a társaságokat kapcsolt vállalkozásoknak hívjuk. A kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteknél az ár eltérhet a piaci ártól, például egy külföldi termelő cég a belföldi leányvállalatának 30%-os árengedménnyel értékesíti a terméket, amit a belföldi leánycég 100%-os áron ad tovább belföldön.

Ilyen és hasonló eseteknél a két fél között alkalmazott árat hívjuk transzferárnak (angolul Transfer pricing). [Előfordul a transzfer-ár és transzfer ár írásmód is.] A transzferárakkal befolyásolni lehet a résztvevő cégek eredményét, ezáltal a keletkező fizetendő adó összegét is.

Lásd még: Transzfer ár nyilvántartás - tömeges sms küldés ára

Magyarországon az adóhatóság az utóbbi időben fokozott figyelemmel folytat transzferár-ellenőrzéseket.

VPS szolgáltatás


Virtuális szerver bérlés Budapest. EU TPD, kapcsolt vállalkozások, SEO, transzfer ár, transzfer-ár, transzferár dokumentáció, transzferár nyilvántartás,  Mi az a transzferár? Általános esetben gazdasági tranzakciók árát piac alakítja. Dokumentáció, nyilvántartás, VPS szerver szolgáltatás, szerverbérlés


  • VPS szerver bérlés ár
  • kapcsolt vállalkozások, SEO transzfer ár, transzfer-ár, transzferár, transzferár dokumentáció, transzferár nyilvántartás, sms kampány
  • Általános esetben gazdasági tranzakciók árát piac alakítja. Dokumentáció, nyilvántartás, tömeges SMS szolgáltatás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése