2012. augusztus 17., péntek

Honlapoptimalizálás Marsra szállás idején

Vajon segíti-e egy SEO-munkás dolgát, ha a NASA szerkentyűje leszáll a Marsra? Költőinek látszik a kérdés, lévén a nem választ ki sem kell mondani, annyira nyilvánvaló.

Vagy mégsem?

De nem ám! Bizony mondom, előfordulhat, hogy az űrkutatás ragyogó sikere hozzájárul a SEO-sikerekhez. No persze csak abban az esetben, ha a kreatív honlapoptimlizálás módszereit előszeretettel alkalmazó SEO-munkás elég fantáziával rendelkezik ahhoz, hogy időt szánjon egy Ember a Marson nevű oldal elkészítésére pusztán azzal a céllal, hogy a címet érintő Google-keresésekkel az találati lista élére kerüljön és így biztosítsa a maga számára, hogy ha majd az első földlakó a vörös bolygóra teszi a lábát, akkor oldal kiugró látogatottságra tegyen szert. Ha erre 30 évet kell még várni, hát akkor 30-at. Az idő a SEO-nak dolgozik. Még ha kicsit magas is az órabére.

Ám egy várt esemény virtuális megelőzése hozhat kisebb elő-sikereket. Ki gondolná, hogy a Marsra szállás keresőkérdéssel is szépen szereplő honlap iránti érdeklődés akkor is megugrik, ha csupán egy bádog kaszni fog talajt a marsi kráterek tövében. Merthogy a Curiosity sikeres leszállása és működésbe hozása elegendő volt az oldal statisztikai mutatóinak látványos felkunkorodásához. És a trend még mindig tart!

Ennek pedig közvetlen SEO-következményei vannak. Jól tudjuk, hogy a Google minden keresés-találás interakciót adatol, így egy oldal értéke közvetlen összefüggésben áll a keresőkből érkező látogatók számával. Ha pedig egy oldal értékes, akkor a róla küldött linkek is értékesek. Értékes linkekkel pedig élvezetes a honlapoptimalizálás.

Jó kedvemet fokozandó magam is felfedező útra indultam. Ha nem is a Marsra, de elfelejtett, archív oldalaim birodalmába. Nem kis meglepetésemre felfedeztem, hogy a beregszászi főiskola általam készített, de rég elhagyott és teljesen használaton kívüli oldala 5-ös PR-értéket szerzett a teljes mellőzés 10 esztendeje alatt. A dolog kissé meglepett. Magyarázatul talán az adódhat, hogy aktív működése (2001-2002) idején sok helyütt belinkelték: a határon túli magyarsággal foglalkozó vagy a magyar oktatás határon túli kérdéseit is szemelőtt tartó honlapok sokaságán kint lehet ennek a régi oldalnak a linkje. Nyilván sok helyütt lecserélték, de másutt meg nem: tudjuk, az egyszer nagy munkával összeszedett oldallinkeket nem túl gyakran ellenőrzik végig a honlapgazdák. És hát nem is vitt annyira rossz helyre a régi link: az elhagyott webhely főoldalára én évekkel ezelőtt kitettem az új főiskolai honlap linkjét, meg azt is, amellyel a használaton kívüli rendszerbe, mint archívumba, be lehetett lépni. Így senki sem maradt hoppon, aki a kattintott.

Egy honlapról írok, de SEO-szempontból 3 kezdő oldala is van a régi főiskolai rendszernek - ezeket most érdemes volt kicsit felújítani, a róluk küldött linkek bizony méregerősek. És ha már dolgoztam annak idején (nem is keveset) annak a rendszernek a felépítésével, és ha már úgy indították be a főiskola másik portálját, hogy nekem még csak nem is szóltak, akkor most talán megengedhetem magamnak, hogy újabb oldalaimra finom linkeket küldjek az időközben felértékelődött webhelyekről. És hogy pozíciójukat továbbra is tartsák, innen is megy 1-1 finom link:
  • Kereslet, marketing, Termék ajánló PR-cikkek - beléptető oldal  
  • Linképítő virtuális Kárpátalja-szerver, VPS - beléptető és tájékoztató oldal
  • VPS Honlapoptimalizálás. Virtuális linképítési szerver bérlés - archív oldal   
Honlapoptimalizálás, virtuális szerverbérlés, kárpátaljai marsra szállás idején

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése