2017. augusztus 14., hétfő

Érintsd meg a képernyőt!

Kezdjük a legnagyobbtól:

Interaktív tábla

Az interaktív tábla voltaképp egy nagy számítógép-érintőképernyő, amely speciális kifejlesztésének a háttérben futó szoftvereknek a segítségével válik a legkülönlegesebb feladatok ellátására alkalmasnak. Legtöbbje ahhoz hasonlatos funkciókkal rendelkezik mint az okostelefonok érintőkijelzője, de a szükségletnek megfelelően sok egyéb opcióval is rendelkezhet, így például lehet rá írni-rajzolni pálcával, és az elkészült ábra elmenthető. Jelentősége óriási az oktatásban, ott leginkább digitális táblának nevezik.

Ilyenek a pályaudvarok vagy repülőterek váróiban elhelyezett óriás monitorok, amelyeken ki-ki a maga információit keresheti meg, ilyenek a tárgyalótermek prezentációs vizuális eszközei és ilyenek a termékbemutatókon, kiállításon látható digitális képmegjelenítők, amelyek gyakorlatilag egy virtuális installáció funkcióját látják el.

Ezeknél az eszközöknél igen fontos használhatósági és kényelmi szempont az érintővezérlés megléte.

Folytassuk a legkisebbel:

Az okostelefon érintőkijelzője

Erről kell a legkevesebbet regélni. Kis túlzással: ha esetleg nincs is még mindenkinek érintőkijelzős mobilkészüléke, bizonyos, hogy tartott már ilyet a kezében (idősebbek a gyermekeikekét). Ezek a tenyérnyi eszközök természetesen attól váltak ennyire népszerűvé, hogy könnyen használhatók, ami az érintőfunkció meglétének köszönhető.

Ma már elképzelhetetlen lenne egy olyan okostelefon, amelynek a képernyője csak megjelenítésre alkalmas, és mellett gombokkal kellene vezérelni a készüléket.

Ami a nagy és a kicsi között van:

Táblagépek és 2 az 1-ben transzformerek

A táblagépek esetében sem kérdőjelezi meg senki az érintőkijelző fontosságát. Tablethez nem szokás sem klaviatúrát, sem egeret csatlakoztatni, még akkor sem, ha asztalnál ülve használjuk - hiszen a következő percben úgyis felkapjuk és felszállunk vele a villamosra. Aztán egy tanácskozáson veszünk részt, a tablet ott is kitűnő eszköz néhány feljegyzés készítésére: nem kell egy ölünkbe tett nagyobb laptoppal idétlenkednünk.

A mobilitást preferáló tablet és transzformer számítógépek használatát az érintőképernyő teszi kényelmessé.

Az érintőpanel két géptípusnál azonban fölösleges.

Asztali PC

Ez talán fölösleges is ragozni. A stacionárius személyi számítógépeket ma olyan munkahelyeken használják, ahol komoly tervezőmunka, szerkesztés, szövegbevitel stb. szükségessége mutatkozik, ehhez egyfelől széles monitor, másfelől kényelmes billentyűzet és érzékeny egér szükséges. Asztali komputer érintőképernyővel eléggé abszurd ötlet lenne, míg a budapesti Acer laptopszervíz sem tanácsolja ilyen hardver beszerzését.
laptop érintőkijelző
Hagyományos laptop érintőkijelzővel

"Csak" laptop érintőkijelzővel

Sokak szerint hasonlóan fölösleges a csal laptopként használt notebookok felszerelése érintőképernyővel. Tehát nem azokról a transzformerekről van szó, amelyek tabletté hajthatók, hanem a csak laptop funkciójú hordozható komputerekről. Ezeket legtöbbször a PC-khez hasonló tevékenységre és hasonló körülmények között használjuk, mobilitásuk abban segít, hogy nagyob átcuccolási fáradalom nélkül ugyanazt a gépet használhatjuk a dolgozószobában, a nappaliban vaghy kinn a teraszon, munkahelyen vagy hétvégi házban, tanácsteremben vagy könyvtárban, egyetemen vagy kávézóban. 

A kihajtott és magunk elé tett notebook esetében nem sok hasznát vesszük az érintőfunkciónak.

Ilyenkor ugyanis megtámasztott könyökkel dolgozunk, ujjainkat a klaviatúrán és érintőpadon tartjuk-használjuk, és

semmi szükségét nem érezzük annak, hogy a billentyűzet fölött átnyúlva taperoljuk a monitor. 

Hordozható számítógép - érintőkijelzős tablet, Asus laptop
Ha tehát hagyományos módon használjuk notebookunkat, nem érdemes érintőkijelzős laptopot vásárolnunk, mert ennek csak hátrányait látjuk.

A kérdésre tehát: "Érintőkijelzős laptop - érdemes-e ilyet vásárolni?" - bátran feleljünk nemmel. Más a helyzet az interaktív tábla, a 2 az 1-ben transzformer laptop és tablet, illetve az okostelefon, Dell akkus Asus laptop használata esetében. Témák: laptop kijelző, laptop vásárlás, érintőképernyő, laptop billentyűzet
  







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése