2018. szeptember 6., csütörtök

Hogyan működik a Google keresője?

Indexelés – a web feltérképezése


Google keresés honlap optimalizálás
Honlapoptimalizálás Google
2018-ban az internetes keresések több mint felét a Google segítségével végezték a felhasználók. Az online marketingstratégia kidolgozása előtt érdemes megismerkedni a kereső működésének logikájával, így arra is választ kaphatunk, hogy miért van szükség a honlapoptimalizálásra és a linképítésre.

A keresőkifejezés beírását követően szinte azonnal megjelenik a találati lista, melyből az első tíz helyezett látható a kijelzőn. Magától értetődik, hogy a hihetetlen méretű internetes tartalmat, a megszámlálhatatlan weboldalt nem lehetne ilyen rövid idő alatt feldolgozni, ezért a Google előre dolgozik.

Indexálás


A Google keresőrendszer szerverei minden weboldalt indexálnak és feltérképeznek. Ez azt jelenti, hogy a keresőrobotok (programalgoritmusok) felkeresnek minden internetes tartalmat, melyet a könyvtárakhoz nagyon hasonlóan katalogizálnak, tehát az index a virtuális katalóguscédula. Az indexáláskor az oldalakon található tartalmat értelmezi a szoftver, ezután eldönti, hogy milyen témákban és milyen kulcsszavakra tartalmaz hasznos szöveget és ezeket megjegyzi.

Találati lista rangsor


A legnagyobb különbség a könyvtárak katalógusa és a Google rendszere között az, hogy míg a könyvtáros legfeljebb ABC sorrendben, de általában véletlenszerűen pakolja asztalunkra a könyveket, addig a Google megpróbálja a keresőkifejezésre leginkább releváns választ adó tartalommal rendelkező oldalakat előkeresni.

A „honlapoptimalizálás” szóra keresve tehát olyan oldalakat találunk az első tíz helyen, melyek a Google szempontjai alapján a leginkább relevánsak, hasznosak és informatívak.

Mivel a Google számára problémás lenne az összes weboldalt napi szinten meglátogatni, ezért a rangsort már az indexáláskor felállítja, az indexbe felveszi a weboldal attribútumait és ezeket pontozza.

Miért kell honlapot optimalizálni?


A honlapoptimalizálás szükségessége a keresőrendszer indexálási módszerei miatt szükséges. Mivel ezt a műveletet szoftver végzi, (reményeink szerint mesterséges intelligencia) nem várhatjuk el tőle, hogy megértse a honlap tartalmát, ezért olyan módon kell azt alakítani, hogy a gép relevánsnak fogadja el egyes kulcsszavak tekintetében.

A SEO szakember nem csak a Google által kiadott dokumentációt ismeri, hanem tapasztalatának köszönhetően tisztában a keresőrobotok egyéb szokásaival is, melynek segítségével képes olyan honlapokat készíteni, illetve úgy optimalizálhatja a már elkészült weboldalakat, hogy azoknak esélyük legyen a találati lista első helyére.

Meg kell értenünk, hogy az optimalizálás csak előfeltétele a jó szereplésnek, mint ahogyan a jól kialakított rakéta is feltétele annak, hogy föld körüli pályára állítsuk űrhajónkat, azonban a rakéta hajtóanyagáról is gondoskodnunk kell, mely esetünkben a linképítés, melyről legközelebb írunk.



Hogyan működik a Google keresője, és hogyan lehet előrejutni a találati listában? A Google keresőben akkor tudunk az első tízbe kerülni, ha tisztában vagyunk a rendszer működésével, az indexálás fontosságával és ennek megfelelően optimalizáljuk honlapunkat és fejlesztjük weboldalunkat. Néhány további téma, melyről érdemes lehet informálódni: honlapoptimalizálás szakszerűen, google weboldal, SEO szakember, keresőoptimalizálás szolgáltatás, tartalommarketing stratégia, weboldal fejlesztés és tartalomfejlesztés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése