Laptop töltő kábel, áramellátás, tápegység

Osztozhat több laptop ugyanazon a tápkábelen?


laptop töltő kábel - AC adapter
Laptop töltő kábelek, csatlakozók
Bármely laptop optimális működéséhez szükséges bizonyos mennyiségű volt és amper, és a technikai adatokat tartalmazó szervizkönyvben megadott értékektől való legcsekélyebb eltérésnek is kockázatos következményei lehetnek a notebook kifinomult belső elektronikájára nézve.


Tápellátás - áramellátásNem minden laptop igényli pontosan ugyanazt a volt számot (feszültséget), így bármely adapternek, melyet megosztani kíván több laptop közt, biztosítania kell a megfelelő teljesítményt (watt-értéket) a számítógépek működtetéséhez. Ahhoz, hogy megtalálja az Ön igényeinek megfelelő adaptert, ellenőrizze a laptop alsó oldalán feltüntetett bemeneti leírásokat, melyek voltban és amperben szerepelnek. Szorozza meg ezt a két számot, hogy megkapja a megfelelő watt teljesítményt, mely az adapterétől elvárható. Például egy olyan laptopnak, mely 19V-ot és 3.19A-t igényel, legalább egy 60W teljesítményű adapterre lenne szüksége. Bár használhat egy nagyobb teljesítményű adaptert is, mint 70W vagy akár 90W, nem használhat olyan adaptereket, melyek a szükségesnél kisebb teljesítmény leadására hivatottak.


CsatlakozóvégBár az energiakimeneti érték jelentős szempont, mikor több készülék közt megosztható adaptert vizsgálunk, a megfelelő watt teljesítmény csak akkor közölhető a készülékkel, ha a csatlakozóvég megfelelően illeszkedik az adott gép bemeneti csatlakozójának méreteihez. A laptop adapter aljzatok különböznek méretben és alakban, kis és kerek csatlakozóktól nagy és ovális formájú portokig. Még két ugyanazon cég által kínált laptopnál is észrevehetünk különböző adapter kapcsolódásokat. Soha ne erőltesse az adapter csatlakozóját az adapter portba, még ha megfelelő méretűnek és alakúnak tűnik is, ugyanis ez kárt okozhat az adapter aljzatban és a kábel csatlakozóban.


Univerzális laptop töltők - hasznosak-e?Miután megállapította a laptopja számára szükséges minimális watt teljesítményt, minimálisra csökkentheti a csatlakozóvég okozta gondokat azzal, hogy univerzális adaptert vásárol.

Az univerzális töltőknél adva van egy alap kábel cserélhető végekkel (képünkön pl. egy ilyen szett látható), így nyugodtan használhatja ugyanazt a kábelt különböző laptopok feltöltéséhez, úgy, hogy egyszerűen csak kiválasztja a megfelelő csatlakozóvéget. Annak ellenére, hogy nehéz minden egyes adapterhez illeszthető csatlakozóvéget találni, különösen a nagyobb csatlakozós, régebbi típusú laptop modellek esetében, a legtöbb univerzális adapter számos csatlakozóvéget kínál használatra, így valószínűleg akad köztük a célra megfelelő is.

Így hát az univerzális, "mindenhez jó" töltők ugyan egy adott problámára gyors megoldást kínálnak, de ezzel együtt tudni kell, hogy a szakemberek nem ajánlják az univerzális laptoptöltő használatát, a legtöbb szakmai leírásban azt olvashatjuk, hogy az egyedi típusokhoz az egyedi adapterek és a hozzájuk tartozó márkaazonos kábelek adják a legnagyobb biztonságot.


HibaelhárításHa mégis van egy olyan adapter kábele, mely a legjobb szándék ellenére sem akar több laptop esetében működni, ennek szoftver hiba lehet az oka, vagy pedig hibás az AC adapter. Először is ellenőrizze az adaptert voltmérővel, hogy megvizsgálja, biztosítja-e a megfelelő feszültséget. Próbálja ki az adaptert minden egyes laptop esetében a beépített akkumulátorral és anélkül, ugyanis az akkumulátor bizonyos esetekben képes megakadályozni, hogy a számítógép észlelje a csatlakoztatott adaptert. Frissítse az operációs rendszert és a BIOS-t, ha szükséges, hogy a laptop tudomást vegyen az új hardverről. Ellenőrizze, hogy a tápegység aljzat nem laza vagy sérült, ami gyenge, szakadozó kapcsolatot eredményezhet és gátja lehet a biztonságos áramellátásnak.

Teljesítmény kiszámítása

 P = U × I

Laptop töltő AC adapter + laptop töltő kábel = biztonságos áramellátás. Univerzális notebook  táegység csatlakozók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése