2016. december 22., csütörtök

Laptop irányítása szemmozgással

laptop kijelző irányítása
Ez is egy megoldás a laptop távirányítására
Ne csak a kijelzőt nézzük, keressünk a szemünkkel


A laptop irányítását többféle hardver eszközzel lehet megoldani. A USB porton csatlakoztatott egér manipulátor mellett egyre elterjedtebbek a mozgás- és gesztusérzékelők, a legújabb találmány a laptop kijelzőbe beépített szemmozgás érzékelő.

A laptop irányítására sokáig az érintő kijelző tűnt a legjobb megoldásnak, de ez a hardvereszköz az okoseszközökben tudott igazán elterjedni, a laptop előnye és kedveltsége éppen abban rejlik, hogy nagyméretű billentyűzet tartozik hozzá. A hangvezérlés jelenlegi szintjén a szövegbevitel leggyorsabb módja még mindig a billentyűzet használata. A gépelés akkor lehet a leggyorsabb, ha közben ujjaink, kézfejünk folyamatosan a billentyűzet fölött van, szemünket pedig nem kell levenni a kijelzőről. Ebből kiindulva az egér használatának legjobb alternatívája a szemmozgással irányított laptop kurzor lenne.

A szemmel irányítás nem új keletű fejlesztés, már 2011-ben a hannoveri CeBIT-en bemutatták ezt az innovatív fejlesztést. A Lennovo cég által gyártott laptop képernyő keretébe épített érzékelők segítségével lehetett érintés mentesen irányítani a gép kurzorát.

Az okostelefonból ismert szövegmozgatás szemmel funkciót használó, kipróbáló felhasználók meglehetős szkepticizmussal állnak a fejlesztéshez. Sok gyakorlásra és tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy a laptop kijelzőn úgy mozogjon a kurzor, ahogyan arra az adott munkafolyamat elvégzéséhez szükséges.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy bár létezik már a szemkontaktussal irányítható laptop hardware, azonban egyelőre praktikusabb a billentyűzet, egér és érintőpad használata. Alternatív megoldásként a kijelző irányításához használhatjuk a Microsoft és a Google által fejlesztett hangfelismerő rendszereket.

Laptop irányítása szemmozgással és egyéb eszközök használata a hétköznapi SEO szakemberek számára is. Hogyan irányíthatjuk a laptop kurzorát a kijelző megfelelő pontjára szemmozgással, erre ad választ a poszt, melyben alapvető számítástechnikai ismeretek is szerepelnek röviden. Olvasásra ajánlott érdekes témák: laptop, távirányító, kijelző, szöveg bevitel, hangvezérlés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése