2016. december 14., szerda

Rádió távirányítású hajómodellek, drónok, csónakok

Távirányítható hajó modell
Az első irányítható csónak, hajó modell

Laptop és okostelefon is alkalmas a távirányító szerepére


A drónok és hajómodellek távirányítását külön erre a célra kifejlesztett rádió adó-vevő berendezésekkel végzik, amelyek gyári és amatőr kivitelben készülhetnek. Az eredeti gyári megbízhatóbb a saját készítésű amatőr irányítóberendezésnél, mert a szükséges beállításokat és diagnosztikát házilag nehezen oldhatjuk meg saját kezűleg, a gyárban vagy szervizben azonban professzionális módon végzik el.

A hajómodell és drón reptető versenyeken amatőr irányító berendezésekkel nem szerepelhetnek a versenyzők, hiszen a stabil frekvencián működő adóvevő készülék alapvető előírás. A távirányítású modell csónakokat gumicsónak segítségével követi és mentik ki szükség esetén.

A távirányítás végezhető laptop és okostelefon, Wifi kapcsolat segítségével is. A verseny helyszínén, ha nagyszámú résztvevő használja egyszerre a Wifi berendezéseket, érdemes elosztani a csatornákat a felhasználók között, hogy a jelzavarást minimális mértékűre csökkentsük.

Az ilyen készülékek nem csak hajó-, hanem autó és repülőgépmodellek távirányítására is alkalmasak, de megfelelő eszközök vásárlása után akár gumicsónak távirányított működtetésére is használhatjuk.

A laptopról, okostelefon segítségével működtethető távirányító eszközök alkalmasak a drón, csónak vagy hajó üzembe helyezésére, irányváltoztatásra, sebesség változtatásra és különböző programfeladatok elvégzésére alkalmas. A vevő érzékenységétől függően 500-5000 méteres hatósugarú körzetben irányíthatjuk a hajókat, csónakokat, dron repülőket vagy egyéb kütyüket, akár csak egy egyszerű laptop segítségével is.

A távirányítók hagyományos típusa kétféle lehet. Az egyik az úgynevezett „Tip-Tip” rendszerű, amely kvarckristállyal vagy anélkül vezérelt adóból és egy szuper-regeneratív vevőből áll. Ezzel azonban egyszerre csak egy irányítóművelet végezhető el.

A másik irányítóberendezés digitál-proporcionális rendszerű, amely már szimultán vezérlést is lehetővé tesz, ezt a rendszert alkalmazzák a legtöbb modell versenyen.

A modell hajók, csónakok és drónok hobby szintű használatához a legmegfelelőbb irányítási mód a laptop vagy okostelefon segítségével történő Wifis távirányítás, amely segítségével nem csak az irányító műveletek végezhetőek el, de a csónakra, dronra, hajómodellre szerelt kamera képét is láthatjuk a kijelzőn.

Rádió távirányítású hajómodellek, drónok, csónakok minden korosztály számára nem csak karácsonyra. Hajómodellek és csónakok távirányítás a a legkönnyebben laptop vagy okostelefon segítségével lehetséges, amihez nincs szükség szervizre, és az átlagos felhasználók is könnyen beállíthatják a modell ismeretének függvényében. Ajánlott olvasnivaló mindenkinek a témában: dron, laptop, hajómodell, csónak, gumicsónak, szerviz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése