2017. június 21., szerda

Laptop vásárlásnál fontos a kijelző mérete és típusa

Laptop kijelző méretek szervizben
Laptop kijelzők a szervizben

Csak marketingfogás, hogy jó kijelzőre van szükség?


A laptop kijelző rendkívül fontos, ha új mobil számítógépet vásárolsz. A megfelelő méret kiválasztása kritikus szempont a használhatóság és a hordozhatóság szempontjából is. Ha kisméretű kijelzőt vásárolsz, könnyű dolgod lesz a gép szállításakor, de bizonyos feladatokra nem fogod tudni használni, egyszerűen nem fogod látni a kijelzőn megjelenő dolgokat. Ha a szemnek jobb nagy kijelzővel vásárolsz laptopot, akkor viszont a nagyméretű eszközt nehezebb szállítani. A vásárlásnál méret tekintetében ésszerű kompromisszumra kell törekedni.

Méret és minőség a kijelzők esetében


A laptop kijelző mérete mellett a megjelenítés minősége is lényeges kérdés. A felbontás, a képpontok száma és sűrűsége nem csak a megjelenített kép minőségére van hatással, hanem az árat is befolyásolja.

A modern laptop kijelzője, a gyártási technológia szempontjából többféle lehet. A legelterjedtebb típus a TN+Film (Twisted Nematic + film) továbbra is a legnépszerűbb technológia, bár részben elavult. A technológia előnye, hogy rendkívül olcsó az előállítási költsége és alacsony a kijelző válasz ideje. Hátránya, hogy meglehetősen gyenge a színmélység és a kép élessége, alacsony a belátási szög.

A Hitachi cég által kifejlesztett technológia, az IPS (In-Plane Switching) a TN+Film technológia ellenlábasa a kijelző gyártásban. Az ilyen technológiával készült kijelzőknek jó a belátási szöge és remek a színmélysége, azonban alacsony a megjelenítési válaszidő, ezért nem alkalmas például játékosok számára a laptopokba. Másik hátrányos tulajdonsága, hogy a remek képminőséget csak nagyobb energiaigénnyel tudja biztosítani, ami a modern laptopok esetében komoly hátrány.

A két technológia előnyös tulajdonságait hivatott ötvözni az MVA kijelző (Multi-domain Vertical Alignment), bár a végeredmény a négyévszakos gumiabroncshoz hasonlít, tehát semmiben sem igazán tökéletes.

A laptopok többségében tehát TN+Film technológiával gyártott kijelzőt találunk, hiszen az elsődleges szempont az alacsony ár és a kis fogyasztás. A laptop használhatóságát elsősorban az akkumulátorról való működési idő hossza határozza meg, a belátási szög pedig nem létfontosságú, hiszen általában egyetlen ember használja a gépet.

 Használt laptop vásárlásnál fontos a kijelző mérete és típusa. A notebook kijelzője többféle technológiával is készülhet, de mindig azt kell választani, ami a laptop használatához megfelel és ideális. További érdekes és izgalmas olvasnivaló témák: infrapanel fűtés a teraszon; a laptop szervizben, laptop kijelző csere, laptop vásárlás Budapest, technológia leírás, laptop bolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése