2017. december 30., szombat

Internet a konnektorból

Elektromos hálózat internet
Internet az elektromos hálózaton

Alternatív hálózatépítési megoldás


Sokan tudnak az elektromos hálózaton kiépíthető számítógépes hálózat lehetőségének tényéről, de kevesen ismerik annak gyakorlati megvalósítási lehetőségét és hasznát. A technológia elterjedését gátolja, hogy a korai eszközök megbízhatatlanok és alacsony teljesítményűek voltak, manapság azonban használható kütyüket is találunk a piacon, melyek segítségével csatlakoztatható a laptop az internetre.

Miért kell rákapcsolni az internetet az áramhálózatra?


A konnektoron, illetve az elektromos áramot továbbító vezetéken történő internet hozzáférés kiépítésének több oka is lehet. A nagy alapterületű lakóházakban, ahol több emelet és sok, vastag fal is gátolja a rádiójel terjedését ott, ahol nem célszerű fúrni, vagy túl bonyolult, ott hasznos lehet a meglévő elektromos vezetékek segítségével létrehozni a belső hálózatot a laptop vagy személyi számítógépek csatlakoztatására.

Az eszköz leginkább ott hasznosítható, ahol a lakószobák távol vannak egymástól, esetleg gazdasági épületek vannak közbeiktatva, a számítógép hálózat pedig nem került kiépítésre az építéskor. Kényelmes megoldás lehet, ha a kerti házban, télikertbe vagy a hátsó traktusba kell biztosítani az internet hozzáférést laptopon vagy mobil kütyün.

Hogyan működik a konnektoros internet?


Számítógépes hálózati adapter.
Számítógépes hálózati adapter BPL
Az elektromos hálózat felhasználását számítógépes jelekre BPL-nek Broadband over power lines-nak nevezzük. Az adapteregység képes a konnektorba csatlakoztatva jeleket küldeni és fogadni a hasonló egységektől. Az áramhálózaton kiépíthető számítógépes hálózat létrehozására tervezett eszközök, adapterek teljesen passzívan működnek, ez annyit jelent, hogy a hálózati kábellel egyenértékű funkciót látnak el, ezért így is kell használni őket. Mivel sem IP-címet nem osztanak, sem pedig útválasztást nem végeznek, ugyanúgy szükség van Routerre, mint a hagyományos hálózatok esetében.

Az adaptert csatlakoztatod az egyik konnektorhoz a routered közelében, vagy bármely helyiségben, ahol van internet hozzáférés. Az eszközhöz csatlakoztatni kell az UTP kábelt, majd az épületen belül bármely helyiségben, (amely helyiséget ugyanaz az áramvezeték szolgál ki) csatlakoztathatunk egy hasonló adaptert a konnektorra, ebbe csatlakoztatjuk egy UTP kábelen keresztül a számítógépet vagy egy Access Pointot és létre is hoztuk a hálózatot.

Előnyei és hátrányai


Az elektromos hálózaton létrehozott számítógépes hálózat előnye, hogy nincs szükség semmilyen építési munkára, a meglévő áramhálózatot tudjuk használni.

Hátránya, hogy a jelenleg elérhető és könnyen megvásárolható eszközökkel 50-80 MBit/sec sebesség érhető el. Sajnos az sem írható a javára, hogy bár a gyártó szerint a maximális hatótávolság 200 méter, illetve az elosztószekrény meggátolja a jelek továbbjutását, a gyakorlat azt mutatja, hogy az épület környékén lehallgatható illetve fogható az eszközök által küldött jel. Ez persze nem rosszabb a WiFi jelek szóródásának hatósugaránál.

Internet hozzáférés a konnektorból jövő jelek segítségével. Nagy alapterületű épületekben célszerű lehet az áramhálózatra csatlakoztatható nagy teljesítményű adapterek segítségével kiépíteni és beállítani a számítógépes hálózatot, melyen keresztül a személyi számítógépek, laptopok és okos kütyük csatlakozhatnak az internetre egyszerűen és gyorsan. Ha szeretnél még több információt szerezni a témáról, az alábbi olvasnivalót ajánljuk a Dell laptop szerviz blogjából: Asus és Dell laptop szerelés, hálózat építés, számítógépes internet csatlakozás, akkumulátor töltés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése